W naszych kuchniach od pewnego czasu królują garnki aluminiowe

Cenimy je za ich niewielką wagę, a także za to, że szybko się nagrzewają, bo charakteryzuje je doskonałe przewodnictwo cieplne. Duże znaczenie ma również to, że są niezwykle lekkie i nierdzewne. Mimo to pozostawiają pewien niedosyt. Nasze obawy budzi przede wszystkim to, że aluminium może wejść w reakcję z jedzeniem, zwłaszcza jeżeli podgrzejemy garnek do wysokiej temperatury.

Dlatego, choć praktyczne i poręczne, to nie zawsze się sprawdzą. Do przygotowywania zarówno smacznych, jak i zdrowych potraw najlepszy jest garnek żeliwny emaliowany lub nie. Znamy go od lat, ale prawdopodobnie przez swoją wagę stracił na popularności. Jego zalety jednak zdecydowanie przewyższają wady, więc ponownie zaczął królować w naszych kuchniach.

Odżywiamy się coraz bardziej świadomie, chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. W poszukiwaniu takiej możliwości warto skorzystać z tego, co już dawno zostało wymyślone. Garnek żeliwny spełni wszystkie nasze oczekiwania w stu procentach. Choć jest niemal stworzony do tego, by dusić w nim pyszne mięsiwa, to pozwoli też przyrządzić wyśmienite dania warzywne, które zaspokoją oczekiwania i gusta kulinarne wegetarian. Zarówno mięso, jak i warzywa uduszone w sosie własnym rozpływają się w ustach. Sos powstaje dzięki temu, że garnek przed użyciem moczy się w wodzie, która potem jest oddawana do potrawy. Szczelna i ciężka pokrywa sprawia, że wszelkie aromaty pozostają wewnątrz garnka i możemy je poczuć na talerzu.

You May Also Like