Tradycja w służbie nowoczesności

Czasami wiele zachodu i główkowania kosztuje nas gotowanie potraw tak, by były zdrowe i pełnowartościowe. Tymczasem niepotrzebne nam są do tego żadne specjalistyczne i drogie urządzenia. Wystarczy, że zaopatrzymy się w znane od lat, tradycyjne naczynie, jakim jest garnek żeliwny.

Charakteryzuje go przede wszystkim doskonałe przewodzenie ciepła, dzięki czemu potrawa jest równomiernie przypieczona lub uduszona, a także długo pozostaje ciepła. Garnek taki można też rozgrzać do wysokiej temperatury, bez obaw o to, że potrawa się przypali, a naczynie ulegnie zniszczeniu. Zaletą jest także to, że potrawy szybko są gotowe, więc garnek żeliwny możemy wykorzystywać, gdy oczekujemy gości albo zaczyna nas dręczyć głód.

W zależności od naszych upodobań możemy nabyć garnek żeliwny emaliowany lub nie. Warto wiedzieć, czym się między sobą różnią. Przede wszystkim różnice dotyczą konserwacji i czyszczenia. Garnek żeliwny emaliowany jest łatwiejszy do utrzymania w czystości, ponieważ można go myć w zmywarce, a także przy użyciu detergentów. Garnek żeliwny bez emalii musi być regularnie konserwowany tłuszczem. W innym przypadku jego powierzchnia może popękać. Naczynia emaliowane nie wymagają takiej troski, choć od czasu do czasu można je przetrzeć naoliwioną ściereczką. Emalia chroni też naczynie przed pochłanianiem zapachów, co jest charakterystyczne dla garnków żeliwnych bez powłoki. Dlatego też nie można do ich mycia używać płynów, bo mogą być wchłonięte przez ścianki i wyczuwalne w potrawie.

You May Also Like