Smakowite potrawy

Rodzaj garnka, jakiego używamy do przygotowywania potraw, może wpłynąć na ich smak, długość pieczenia czy gotowania, a także ich wartość odżywczą. Dlatego, jeżeli stawiamy na zdrowe jedzenie, to pamiętajmy nie tylko o odpowiednich produktach spożywczych, ale też naczyniach.

Najlepsze będą oczywiście te, które produkowane są z naturalnych materiałów. Garnek żeliwny, z kamienia albo z gliny to doskonały wybór, jeżeli chcemy jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie. Żeliwo nie tylko nie wpływa negatywnie na smak potrawy, ale jeszcze ją wzbogaca o drobinki żelaza, które są korzystne dla naszego organizmu. Poza tym żeliwo to materiał trwały i solidny, a naczynia z niego wykonane mogą nam służyć nawet przez kilkadziesiąt lat. Jeżeli chcemy, aby tak było, musimy z nimi odpowiednio postępować.

Garnek żeliwny należy przed każdym użyciem namoczyć w wodzie, a co jakiś czas natłuścić. Te zabiegi chronią naczynie nie tylko przed pęknięciem, ale też przed rdzą. Na korozję nie jest narażony za to garnek żeliwny emaliowany, a powłoka ta nie ma niekorzystnego wpływu na smak czy właściwości zdrowotne przyrządzanej potrawy. Emalia to po prostu szkliwo, które powstaje w wyniku połączenia ze sobą różnego rodzaju sproszkowanych minerałów. Garnki te docenią osoby, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Są bowiem idealne do przyrządzania prostych dań jednogarnkowych. Żeliwo rozgrzewa się stopniowo, ale długo trzyma wysoką temperaturę, a ciepło rozprowadzane jest w nich bardzo równomiernie.

You May Also Like