Oldschoolowy garnek żeliwny

Często po zachłyśnięciu się nowoczesnością i technologicznymi nowinkami, wracamy do tego, co stare i sprawdzone. Podobnie może być z garnkami żeliwnymi, które ze względu na swoje niezaprzeczalne zalety, wracają do łask. Choć wyparły je na pewien czas naczynia wykonane z aluminium i teflonowe, które są zdecydowanie lżejsze, to doszliśmy do wniosku, że czasami garnek żeliwny jest nie do zastąpienia.

Przede wszystkim jest to naczynie, które będzie służyć nam przez długie lata, bowiem materiał, z którego jest wykonany jest gruby i niezwykle trwały. Niełatwo go zniszczyć czy zarysować. A nawet jeżeli pojawią się na garnku drobne rysy, to nie uniemożliwia, ani nie utrudnia to gotowania czy pieczenia. Za wadę tych garnków można by uznać ich ciężar, ale ich wysoka jakość i solidność sprawiają, że naprawdę są to naczynia, które warto mieć w swojej kuchni.

Garnek żeliwny doskonale utrzymuje ciepło i nie ma lepszego naczynia, służącego do duszenia mięs czy warzyw – mimo grubych ścianek, szybko i równomiernie się nagrzewa. Garnek żeliwny emaliowany to gwarancja pełnych smaku i aromatów potraw. Przygotowując jedzenie w naczyniach żeliwnych możemy po pewnym czasie zmniejszyć temperaturę, bo wewnątrz garnka będzie ona przez długi czas taka, do jakiej doprowadziliśmy podgrzewając go. Także żeliwne patelnie to naczynia, w których przyrządzimy wiele smakowitych dań, zarówno tradycyjnych, jak i egzotycznych – wszystko zależy od naszych upodobań. Warto mieć w domu choć jedno żeliwne naczynie, aby przekonać się o jego zaletach.

You May Also Like