Naturalne smaki z tradycyjnych garnków

Nie trzeba znać wielu przepisów, aby przyrządzić pyszną potrawę w garnku wykonanym z żeliwa. Jest to naczynie, które docenią zwolennicy improwizacji w kuchni. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia i gust kulinarny. Najprostszy pomysł to mięso, drób lub ryby w towarzystwie warzyw, ziół i dobrze dobranych przypraw.

Garnek żeliwny to gwarancja smacznych, zdrowych, dietetycznych i aromatycznych dań. Fakt, że wszystkie składniki dusimy w jednym naczyniu ma wiele zalet. Docenią to zwłaszcza ci, którzy nie cierpią zmywania – jeden garnek to jeszcze nie tragedia. Minusem jest to, że nie można go myć w zmywarce, ani przy użyciu detergentów. Naczynie to ma bowiem porowate ścianki, aby mogła wnikać w nie woda, która jest podstawą wytwarzającego się wewnątrz garnka pysznego sosu. Gdybyśmy użyli płynu do mycia naczyń, jego smak mógłby być wyczuwalny w mięsie czy duszonych warzywach. Jeżeli to dla nas kłopot, to możemy zdecydować się na garnek żeliwny emaliowany, który jest mniej wymagający i łatwiejszy w pielęgnacji oraz czyszczeniu.

Dania przygotowywane w garnkach żeliwnych są gotowe w krótkim czasie, dzięki czemu oszczędzamy też energię. Przyjdą nam na ratunek zawsze, gdy będziemy zmagać się z brakiem pomysłu na obiad czy gorącą kolację. Wystarczy bowiem kilka składników, które zawsze znajdziemy w lodówce, aby wyczarować pyszne danie dla głodnych domowników czy niezapowiedzianych gości. Nie warto zrażać się ciężarem garnka żeliwnego – jego zalety wynagrodzą nam tę niedogodność po stokroć.

You May Also Like