Materiał wykonania garnków żeliwnych

Mogłoby się wydawać, że garnek to po prostu garnek i nie ma się nad czym zastanawiać, gdy planujemy jego zakup. Tymczasem naczynia te różnią się między sobą wieloma czynnikami, Liczy się przede wszystkim materiał, z jakiego zostały wykonane.

Może on bowiem mieć duży wpływ na smak potraw, ich wartości odżywcze, a także długość ich gotowania, pieczenia czy duszenia. Jeżeli zależy nam na tym, aby jeść zdrowe i nietuczące potrawy, to zdecydujmy się kupić garnek żeliwny. Znały go już nasze babcie, a jego historia sięga wielu setek lat w przeszłość. Jednak do tej pory nie wymyślono chyba żadnego naczynia, które mogłoby z nim konkurować. Przede wszystkim jest niezastąpiony, jeżeli chodzi o duszenie mięs.

Potrawy przygotowywane w garnku żeliwnym rozpływają się w ustach. Do wyboru mamy garnek żeliwny emaliowany lub bez powłoki. Różnią się one między sobą kilkoma cechami – zwłaszcza sposobem pielęgnacji – ale też wiele je łączy. Pewne jest jedno – garnek żeliwny to najlepsze naczynie do przygotowywania potraw, które są bezkonkurencyjne. Nie bez znaczenia jest też to, że można w nim nie tylko dusić mięsa, ale też upiec smaczne zapiekanki, a nawet ugotować zupę. Garnek żeliwny ma również tę zaletę, że wykonywany jest z naturalnego materiału, bez chemicznych dodatków. Dzięki temu do potraw nie przenikają żadne niepożądane zapachy czy substancje. Charakteryzuje się też dużą trwałością, jeżeli dbamy o jego prawidłową konserwację, która nie jest trudna, ale należy ją przeprowadzać regularnie.

You May Also Like