Kolorowe garnki emaliowane

Jeżeli lubimy kolorowe wnętrza i chcemy, by nasza kuchnia również taka była, to wystarczy, że wyposażymy ją w barwne akcesoria. Dobrym pomysłem na ożywienie kuchni są kolorowe naczynia. A jeżeli zależy nam nie tylko na ładnym wyglądzie, ale też funkcjonalności sprzętu, to wszystkie te wymagania spełnia garnek żeliwny emaliowany.

To naczynie, które ma wiele zalet i jest bardzo praktyczne. Wystarczy, że będziemy je pielęgnować zgodnie z zaleceniami, a możemy mieć pewność, że będzie nam bezproblemowo służył przez długie lata. Garnek żeliwny pozwoli nam przyrządzić smaczne i godne pozazdroszczenia potrawy, nawet jeżeli w kuchni stawiamy dopiero pierwsze kroki. Jego zaletą jest bowiem to, że równomiernie rozprowadza ciepło i dzięki temu możemy dusić potrawy nawet w niewysokiej temperaturze. To sprawia, że nie tracą one wartości odżywczych, a po przyrządzeniu mięso czy warzywa są miękkie, soczyste i rozpływają się w ustach.

Garnek żeliwny może być używany na kuchenkach każdego typu – gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Możemy w nim piec i dusić zarówno stawiając go na płycie kuchenki, jak i w piekarniku. To także idealne naczynie do przyrządzania dań dietetycznych. Duszenie w garnku żeliwnym nie wymaga bowiem dodawania oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Chyba że odrobinę dla smaku. Jeżeli przyrządzone danie zostawimy w garnku pod pokrywką, to będzie ono ciepłe nawet kilka godzin po zdjęciu go z kuchenki lub wyjęciu z piekarnika. Jeżeli jesteś smakoszem i chcesz rozkoszować się smakiem samodzielnie przygotowanych potraw, to garnek żeliwny jest dla ciebie.

You May Also Like