Każdy rodzaj garnków ma swoje zalety

Wszystko zależy od upodobań i potrzeb kucharza. Jednak są takie naczynia, które powinny znaleźć się w każdej kuchni, bo ułatwiają pracę i pozwalają łatwo przyrządzić aromatyczne i pyszne potrawy. Takim naczyniem jest garnek żeliwny, który kiedyś był w każdym domu, a potem został wyparty przez innego rodzaju garnki.

Jednak jego zalety sprawiły, że ponownie zawitał w naszych kuchniach. Choć czasem do zakupu zniechęca nas jego waga, to tak naprawdę jest ona zaletą tego naczynia. Żeliwne ścianki garnka rozgrzewają się stopniowo, ale bardzo długo trzymają temperaturę, dzięki czemu uzyskujemy doskonale uduszone mięso czy warzywa.

Garnek żeliwny wymaga szczególnej i regularnej pielęgnacji, ale jeżeli będziemy z nim odpowiednio postępować, to posłuży nam wiernie przez długie lata i pozwoli przyrządzić wiele niezapomnianych w smaku potraw. Wartym uwagi naczyniem jest garnek żeliwny emaliowany. Jego zaletą jest przede wszystkim ładny i nowoczesny wygląd. Emalia nadaje garnkowi piękny połysk, dzięki czemu może on pełnić także funkcję dekoracyjną. Garnki pokryte emalią mogą być nie tylko w różnych kolorach, ale też wzorzyste. Kwiaty, kropki czy warzywa to tylko niektóre z motywów, jakie pojawiają się na garnkach pokrytych emalią. Garnki mogą być emaliowane zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Warto wiedzieć, że powłoka ta nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia. Garnek żeliwny emaliowany może być używany na każdego rodzaju kuchence.

You May Also Like