Garnki to podstawa kuchni

Prawdziwi smakosze wiedzą jednak, że nie liczy się tylko wielkość garnka, ale też jego jakość. Na smak jedzenie ma bowiem wpływ nie tylko to, z jakich składników przyrządzimy daną potrawę, ale też w jakim naczyniu. Jeżeli lubimy potrawy duszone, zwłaszcza te mięsne i z dodatkiem warzyw, to postarajmy się o to, aby w naszej kuchni znalazł się garnek żeliwny.

Wystarczy jeden, bowiem jego wielkość zwykle pozwala na przygotowanie wielu różnych dań, a przede wszystkim dań jednogarnkowych. Mięso, ziemniaki i marchewkę, a także wiele innych warzyw możemy dusić jednocześnie. W ten sposób uzyskamy bardzo intensywny smak potrawy, bowiem aromaty i soki poszczególnych składników połączą się ze sobą. Wówczas powstanie pyszny sos, dzięki któremu do garnka nie musimy już dodawać żadnego tłuszczu.

Choć garnek żeliwny to naczynie znane od pokoleń, można w nim przyrządzać nowoczesne, dietetyczne potrawy. Dobrze smakują duszone lub pieczone w nim ryby, a także owoce morza. Garnek żeliwny emaliowany to inna odsłona tego samego naczynia. Zastosowanie ma niemal identyczne, jak ten bez emalii, a potrawy w nim upichcone smakują równie dobrze. Naczynia te są bardzo wszechstronne – służą zarówno do duszenia, pieczenia, jak i gotowania – zupa z garnka żeliwnego smakuje wyśmienicie. Można ich także używać na kuchenkach wszystkich typów. Jeżeli garnek żeliwny nie jest wyposażony w plastikowe lub inne nieodporne na wysoką temperaturę elementy, to możemy go także używać w piekarnikach.

You May Also Like